March 10, 2016

Kerabu sotong

Bahan-bahan ( 2-4 people )
  • 300 gm sotong
  • 1 ulas bawang besar merah – dihiris nipis
  • 5 urat kacang panjang – dipotong nipis
  • 1 biji tomato – dipotong dadu
  • sedikit taugeh (optional)
  • 1 batang serai – dihiris halus (optional)
  • 2 biji cili merah – dicincang kasar
  • 3 biji cili api – diketuk dan cincang kasar (optional)
  • 3 sudu besar sos ikan atau kicap cair
  • 2 biji limau nipis
  • Segenggam daun ketumbar
  • Gula Melaka atau gula merah yang telah dicairkan dengan air – secukup rasa
  • Garam secukup rasa
  • 1/2 biji kelapa goreng sehingga sedikit keperangan atau kacang goreng (optional)

Cara-cara
1. Bersihkan dan rebus sotong selama 2-3 minit dan toskan.  Potong cincin.
2. Campur dengan semua bahan di atas.

March 2016:

Bahan serba kekurangan sebab guna apa yang ada dalam petiais jer, tapi tetap sedap.  Lain kali nak make sure ada tomato and kacang panjang.

No comments: